Om kören Pro Musica

Du kanske har funderat på att gå med i en kör men vet inte vart du ska vända dig. Kanske är Pro Musica en kör som skulle passa just dig!


Vi är en blandad kör med ca 45 körmedlemmar i olika åldrar. Vår repertoar har stor genrebredd, allt från traditionell körmusik med täta klanger till pop- och filmmusik, folkvisa, jazz, tidig musik, sakralt, julrepertoar etc, Ja, allt bestäms av vad vi har för tema till kommande projekt. Med ett spann på 1-1,5 år gör vi ett större konsertprojekt i samarbete med instrumentalmusiker, orkestrar, andra körer eller helt a capella. Utöver våra stora projekt sjunger vi också in julen för dem som inte har möjlighet att ta sig till en konsertlokal.

Kören startade 1962 och har från start präglats av tanken att musik knyter band mellan människor över alla sorters gränser. Den gemenskapen är något av ett signum för oss som vi stärker med  aktiviteter såsom körresor och körhelger som är återkommande inslag i verksamheten.

Låter det intressant? Ta då kontakt med vår körledare Karin Westberg 070-920 61 74, karin.westberg21@gmail.com om du vill ha mer information om kören. Du får gärna komma och lyssna på oss ett par tisdagar innan du bestämmer dig för om du vill ansöka om medlemskap genom att göra vårt inträdesprov. Det vi förväntar oss av dig är ditt engagemang och din vilja att utvecklas som körsångare

.

Tisdagar 18:30 – 21:00 träffas kören för repetition på St Lars gymnasieskola i centrala Linköping.

Om dirigenten


Karin Westberg, född i Småland men hamnade i Vadstena tack vare sin första sommar på Internationella Vadstena-akademien. Det blev fler operasomrar med Vadstena-akademien och när det också kom in en östgötsk man i hennes liv satte hon ner sina bopålar mellan Vadstena och Motala. Med solist-, sångpedagog- och operautbildning i ryggsäcken arbetar Karin idag som frilansande kulturarbetare med rösten och sången som utgångspunkt i sitt yrkesutövande.

Som sångerska har Karin varit engagerad vid Stadsoper Hagen, Tyskland, Norrlandsoperan, Östgötamusiken, samt fria operagrupper. Turnerat i södra Sverige med konserter i alla dess former. Romans, opera, sakral-musik, oratorier, visor, jazz m m. Underhållning med repertoar från fransk chanson till opera. Interaktiv teater som skådespelerska och sångerska under nästan tjugo år hos Comedigruppen, sedermera Teater Mitt i Maten, Vadstena.

 

I snart trettio år har Karin som sångpedagog, producent och regissör verkat framförallt inom folkhögskoleutbildningar. Hos Musiklinjen vid Vadstena folkhögskola, med ett 50-tal fullskaliga operaföreställningar, barnmusikaler och interaktiv musikdramatik i restaurangmiljö. På Gamla teaterns 1800-talsscen har publiken då fått sig till livs Trollflöjten, Carmen, Figaros bröllop, Die Verkaufte Braut, Klas Klättermus, Ronja Rövardotter, Pelle Svanslös och mycket, mycket mer. Operascener med de klassiska sångarna vid Lunnevad folkhögskolas musiklinje och med Teaterlinjen vid Bona folkhögskola har hon bl a regisserat Tolvskillingsoperan. Men även andra uppdragsgivare så som Vårdnässpelen, ”Drottningens skjorta”, sommaren 2019.

 

Sångpedagoguppdraget innefattar i dag framför allt arbete med yrkesgrupper som har rösten som sitt främsta verktyg, Kulturskoleelever och privatundervisning, föreläsningen ”Röst- och Kroppsspråk” för guider och universitet. Sedan 2005 också körledare!

 

Som körsångare har Karin framförallt skolats genom sin tid i Malmö kammarkör under ledning av professor Dan-Olof Stenlund. Många turnéer i Europa och Sverige och där till ett flertal skivinspelningar.

Att själv bli körledare fanns från början in med i planerna. Men efter ett par år med Cantuskören i Vadstena och därefter Motala Manskör så fick hon mersmak. Med dirigentutbildningar genom Sveriges Körförbund på fickan och ett klappande hjärta för sång och sceniskt uttryck har hon nu gjort sin första dekad tillsammans med

Pro Musica. Linköpingskören som 2022 fyller 60 år.

Fotograf: Peter Östergrens

Kontakta Pro Musica!


Foto: Johanna Hultman (omslag kören Pro Musica) och Harald Nilsson (folkmusikgruppen Jaerv)